Opárenský mlýn byl pro Robinsony z Poděbrad na dva týdny v červenci trampskou osadou. T.O. Opárno, samou sebou. Kromě toho, že se vypalovaly lupou cancátka z kulatiny, vařilo na ohni v ešácích, pekly chlebové placky na šutráku, kuře na klacku a flákota v Setonově hrnci, se též hoblovalo na sladký dřevo při potlachu, kopal nohec s mastňákama, odpočívalo se v hamákách ve stínu stetsonů a když byl ceďák, tak se zalezlo do kutlochů. Někdo měl občasně zalepenou pusu flastrem, protože zrovna lovil bobříka mlčenlivosti, všichni si našívali domovenku na košili a házeli těžkou kládou do dálky jako snad každý tremp. Robinsoni se taky jednou v noci sebrali a vydali se na Lovoš, aby viděli východ slunce a dali si k tomu pravé trampské koblihy s kakaem.
A teď něco pro Vás, čtenáře, recept na již zmíněné placky na rozžhaveném kameni. Těsto uděláme z 0,5 kg hladké mouky, 2 dcl vody, soli, oleje (nebo sádla) a přidáme trochu kypřícího prášku. Hlavní a důležité je do těsta zapracovat kousky slaniny, rozmarýn, tymián, různá semínka a jiné dobré věci. Potom už stačí najít placatý suchý kámen, ten nahřát ve žhavých uhlících a placky tlusté asi 1 cm na něj položit. Pozor, větvičkou je natřete z obou stran olejem, aby se nepřipekly. Servírujeme na všechny možné způsoby a přejeme dobrou chuť.
A hlavně si také prohédněte fotky a video.
Článek vyšel v říjnovém čísle Tomíka.