TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni TOM Robinsoni

Současnost

Oslavili jsme 50 let oddílu

Poděbradští Robinsoni v sobotu 7.4.2018 oslavili 50 let. Od založení původně čtenářského klubu uplynulo už spousta času. A během té doby oddíl působil v různých obměnách a pod několika organizacemi, spolu se kterými prošel klidnými i nesnadnými roky.

sešlo se nás přes 70

Začalo to čtenářským klubem a jeho družinou Robinsonů, kterou na začátku roku 1968 založil Jára Formánek na výzvu redakce Klubu mladých čtenářů. Robinsonova družina dostala číslo 94 a dala si ho do znaku. Postupně se k prvním 6 členům (Jaroslav Formánek, Zdenka Zákostelecká, Jaroslava Blümlová, Jiří Kukal, Libor Malík a Zdeněk Turner) přidali další a z družiny vznikl samostatný oddíl. První rok byla vedoucí Ema Zákostelecká. Ta doba, které se říkalo Pražské jaro, byla bouřlivá a vyvrcholila 21. srpna 1968 okupací sovětskými vojsky. Ještě 2 dny před okupací jsme se vrátili ze svého prvního putovního tábora podél Sázavy. Při tomto putování byl objeven hrad Sion, který je našim sídelním hradem. Druhý rok převzala oddíl Zdena Formánková (Sisi), která v oddíle působí a je s ním neodmyslitelně spjata dodnes. V letech 1969-1970 patřil oddíl mezi kluby Jaroslava Foglara. A protože všem, kteří nesouhlasili s okupací, byla zakázána práce s dětmi a zároveň v roce 1970 byla zrušena činnost Junáka, Sokola a také Foglarových klubů, přešli jsme do oddílu turistiky pod ČSTV. A po znovuobnovení Klubu českých turistů jsme v roce 1990 vstoupili do KČT, ve kterém jsme dodnes.

Od roku 1991 jsme členem Asociace TOM a mezi tomíky už 27 let spokojeně žijeme. Jezdíme na tábory, na výlety a do hor, hrajeme divadlo a brigádničíme. V Poděbradech pořádáme Pohádkový les, který letos bude mít už 24. ročník. V posledních 10 letech je naším největším členem mamut Heřman, který krom toho, že je aktérem Pohádkového lesa, cestuje po republice a po zahraničí jako okrasa a výstavní exponát. V roce 2007 jste možná byli právě v Poděbradech na tomíckém festivalu Kukla a nebo v roce 2010 jste do lázeňského města přijeli na sněm Asociace TOM. Za těch 50 let jsme vystřídali několik kluboven a posledních 13 let bydlíme spolu s mamutem v malém domečku na poděbradském Žižkově. Současným vedoucím je Nem (Jan Rydlo) a čítáme okolo 30 aktivních členů. Děti máme rozdělené do dvou družin, mladší se jménem „Pátci“ a starší se jménem „Robinsoni“.


Do příštích padesáti let si neskromně přejeme mnoho nadšených dětí a zapálených vedoucích, abychom na příštích oslavách mohli promítat další desítky vydařených fotografií.

Zdenka Formánková Sisi
 
na zemědělské škole
 
kroniky
 
Anežka, 13. 4. 2018 (upraveno), 74 čtenářů
Nejnovější komentáře




Odpověď prosím zadejte číslem.

Přidat komentář

K tomuto článku dosud nikdo nenapsal žádný komentář.

Novinky

Kalendář akcí

březen 2024
PoÚtStČtSoNe
26272829123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Zvětšit

TOM Robinsoni na FB TOM Robinsoni na IG

Aktuality

Pozvánka od poděbradského KČT: Ve čtvrtek 14. března v 15.00 hod je v klubovně (Kunštátská 1320) kurz pletení pomlázek. Má-li někdo z hochů nebo dívek zájem, může přijít. Vezměte si 8-10 vrbových proutků.

Víkendová výprava 15.-17.3. do Radimi u Kolína. Odjezd bude v pátek 17:05 autobusem. Budeme výletovat po okolí a hlavně nacvičovat divadelní představení a vyrábět rekvizity na tomícký festival Cimrman by se divil. Kdo se chystá na festival 6.4. v České Lípě, je třeba aby na této trénovací víkendovce byl. Bydlet budeme na malé základně skautů.

Náhodné fotky

Robinsoni na výstavě

Robinsoni (Psaní ve tmě)

rozdělávání ohně (Klubovna přes noc od Lucky Šro)

Podporují nás



 

Počet návštěv: 93 167